Estat de la desigualtat al món.

 

Intermon- Oxfam

Segons l’informe 2019 de l’ONG Oxfam Internacional, mentre que l’any passat eren 43 els milmilionaris al món, enguany la bretxa augmenta, reduint-se a només 26 persones, les quals són posseïdores de la mateixa riquesa que els 3.800 milions de persones que conformen la meitat més pobre de la humanitat.

            Titulat "Benestar públic o benefici privat", l’informe mostra com la riquesa cada vegada està concentrada en menys mans, i com la bretxa entre les persones riques i pobres està creixent i posant en perill la lluita contra la pobresa.

            L’informe, centrant-se en el paper que realitzen els serveis públics a l’hora de lluitar contra la pobresa, revela com els governs estan exacerbant la desigualtat, en no dotar els serveis públics, com l’educació i la salut, del finançament necessari, en concedir beneficis fiscals a les grans empreses i a les persones més riques, i en no frenar l’evasió fiscal.

 

Els milmilionaris són més rics que mai

            "Benestar públic o benefici privat" també revela com els darrers anys, marcats per la crisi econòmica mundial, la riquesa de les persones més riques del món s’ha incrementat considerablement, assegurant que el nombre de milmilionaris s’ha duplicat, i la seva riquesa s’ha incrementat en 900.000 milions de dòlars només el darrer any, la qual cosa equival a un increment de 2.500 milions de dòlars diaris.

            A més, entre el 2017 i el 2018, cada dos dies de mitjana, sorgia un nou milmilionari. Davant d’aquestes dades, crida l’atenció la situació de l’altra cara de la moneda, els pobres, la riquesa dels quals s’ha vist reduïda en un 11%, perjudicant a 3.800 milions de persones.

 L’1% de la fortuna d’Amazon equival al pressupost sanitari de tota Etiòpia

            L’exemple més clar s’observa en Jeff Bezos, propietari d’Amazon i l’home més ric del món, qui posseeix una fortuna de 112.000 milions de dòlars, dels quals tan sols l’1% equival a la totalitat del pressupost sanitari d’Etiòpia, un país on viuen 105 milions de persones.

 3.400 milions subsisteixen amb menys de 5,50 $/dia

            Dades recents del Banc Mundial indiquen que la taxa de reducció de la pobresa ha disminuït a la meitat des del 2013, provocant l’augment de la "pobresa extrema" a l’Àfrica subsahariana.

            Això suposa que la major part de la humanitat no ha aconseguit allunyar-se de la pobresa; de fet, una mica menys de la meitat de la població mundial (3.400 milions de persones) subsisteix amb menys de 5,50 dòlars al dia.

            La devastadora desigualtat actual provocarà que 262 milions de menors no puguin anar a l’escola; gairebé 10.000 persones moriran per manca d’accés a l’atenció sanitària i es realitzaran 16.400 milions d’hores de feina de cures no remunerades, majoritàriament per part de dones pobres.

            Segons l’informe d’Oxfam, si l’1% més ric pagués només un 0,5% més d’impostos sobre la seva riquesa, es podrien recaptar més diners dels que calen per escolaritzar els 262 milions de nenes i nens que actualment no tenen accés a l’educació, i per proporcionar l’assistència mèdica que podria salvar la vida de 3,3 milions de persones.

 La desigualtat té gènere

            L’informe també constata que la creixent desigualtat econòmica afecta especialment el gènere femení, essent homes la majoria de les persones més riques del món. En l'àmbit mundial, les dones guanyen un 23% menys que els homes, i els homes posseeixen un 50% més de riquesa que les dones.

            Així mateix, les dades del Banc Mundial posen de manifest que les dones tenen més probabilitats d’estar sotmeses a la pobresa, especialment quan estan en edat reproductiva, degut a la càrrega de feina de cures no remunerades que se’ls assigna.