Revolució 4.0 des de l’enfocament educatiu
Â
Blanca Consuelo Mogollón Saavedra Red Educativa Solidaria Perú, Lima
Â
A la revolució 4.0 se la descriu com l’aplicació d’internet a la indústria en el maneig dels productes, emprant-se la digitalització, la Tecnologia de la Informació (TI) i dispositius intel·ligents, connectant xarxes, comunicant mà quines, adaptant serveis als clients en qualsevol part del món. Les Nacions Unides van informar que existeixen 3.200 milions d’usuaris d’internet. És l’era de la innovació, que utilitza tecnologia de darrera generació i transforma la forma de produir, distribuir i consumir béns/serveis. La seva logÃstica i subministrament de productes es basa en la impressió en 3D, robotització en la producció i emmagatzematge, i distribució amb drons.
       Malgrat les aportacions de les quatre revolucions industrials, la societat ha descurat el desenvolupament humà , la pau, l’equitat i el benestar social. Des de la primera revolució s’han produït una infinitat de conflictes bèl·lics, genocidis... originats per diferències ideològiques, religioses, racials, amb un saldo de milions de morts, mutilats, ciutats destruïdes, beneficiant fabricants d’armes i indústries d’avituallament militar. El crim organitzat s’ha inserit de tal manera en els països, que té hegemonia sobre els governs constituïts. El trà fic d’éssers humans, drogues, armes... és part d’un negoci multimilionari, en el qual les societats sembla que estiguin adormides, sense respondre proactivament a resoldre aquesta condició (Arnoldo MartÃnez RamÃrez, Las cuatro revoluciones industriales y el progreso).
       Davant del que s’ha exposat, és bo l’avenç de la tecnologia? És dolent? Ens pot treure un lloc de treball o és una oportunitat?
       Estem substituint persones per robots? El més important seran sempre les persones?
       Tenim por que la intel·ligència artificial ens destitueixi? Com viure en un món on existeixin l’equitat, la justÃcia, la pau social, el respecte als drets dels altres, tenint com a marc la revolució 4.0?
       L’educació té aquà un rol superimportant: una mà quina mai transmetrà valors. Hi ha problemes que cap ordinador pot resoldre. Hem de liderar aquesta revolució.
       Necessitem educació 4.0, és responsabilitat de les institucions i dels docents realitzar una transformació institucional 4.0. Apostar tots els recursos polÃtics per tal que aquestes tecnologies desenvolupin el coneixement, les competències i les habilitats que requereix el món professional, una formació pertinent i una educació de qualitat que desenvolupin el talent, que fomentin la innovació i l’emprenedoria, són fonamentals en un estudiant. Es requereix gent emprenedora que generi idees, que millori la comunicació i l’organització dels processos.
       Es requereix des de la polÃtica educativa un canvi de paradigma: del treball en equip al treball col·laboratiu. El veritable capital està en la gent que té idees, resiliència, intel·ligència emocional. El veritable capital de les grans empreses està en la gent que té idees i emprenedoria innovadora en la docència. Hem de reinventar-nos per millorar, i això requereix la indústria 4.0, sense apartar-nos dels nostres valors socials. Crear vincles i aliances estratègiques entre govern, universitat i empresa.
       Una educació 4.0 revisa l’oferta educativa, apunta a tenir estudiants amb sòlids coneixements disciplinars, humanistes i artÃstics, a incentivar la investigació i enfortir competències digitals entre els acadèmics. No matem les idees dels nostres estudiants. Motivem-los per tal que siguin més analÃtics, més crÃtics, més à vids de tenir informació i coneixement. Que discuteixin idees, que desenvolupin competències de comunicació, tolerà ncia, respecte a la humanitat. Són habilitats socials que tota la tecnologia avançada no podrà reemplaçar.
       Vivim en una època de grans oportunitats. Amb l’avenç de la tecnologia tenim la possibilitat de connectar-nos amb milions de persones. Aprofitem aquestes tecnologies per contribuir a la solució dels grans reptes socials, com disminuir la inequitat, revertir el deteriorament del medi ambient, reduir la pobresa, potenciar l’educació.