PRAXIS DELS PEUS

 

Paula Fogel

I va començar  a enviar-los de dos en dos (Mc 6: 7); va  ser la  Paraula de l'Evangeli que ens va mobilitzar, a la Pastoral de Salut, a fer una tasca de servei doble: l'ecumènica i la  d'integrar diverses lluites. Crec que hi ha,  en  la  Paraula, pistes per reflexionar sobre la cura i l'amor  al  proïsme,  viscut i  articulat  amb  altres  germans i  germanes del mateix context.
A la província de Missions, a l’Argentina –la 'Terra Sense Mal' com sàviament l'anomenen les comunitats guaranís– moltes persones, institucions, comunitats de fe, quotidianament treballem perquè la salut integral s'incorpori a les nostres pràctiques, com un enviament missioner, de manera articulada 'enviats de dos en dos', mai sols.

En el nostre context, ens interpel·len les malalties a edat primerenca, causades per l'ús d'agrotòxics, conseqüència de la falta de cura de la nostra mare Terra. Som testimonis de la quantitat de persones diagnosticades de càncer, les persones amb discapacitat, els desequilibris en la salut mental, la lluita per la vida a les teràpies intensives, a causa de sinistres vials. Ens commouen les malalties i morts que generen les multinacionals; la contínua instal·lació d’antenes de telefonia mòbil en els terrenys esplanats, que ocupen i exclouen del seu territori a les comunitats guaranís; el monocultiu de pi que tala indiscriminadament la vegetació autòctona de la muntanya; la instal·lació de preses hidroelèctriques, que són expulsives, contaminants, i anunci de mort de la diversitat de la vida, en els contextos on són o pretenen ser instal·lades.


Reflexionant on els nostres peus es mobilitzen, els nostres ulls veuen i els nostres cossos senten, enmig d'aquest escenari que moltes vegades des-espera i des-anima, m'envaeix un sentiment de profunda gratitud; gratitud per la rica diversitat de dons en la pràctica de la cura i la denúncia profètica que històricament amplifiquen les veus dels més petits i vulnerables del Regne.

Voldria esmentar aquí alguns espais amb els quals interactuem com a cristians protestants, seguint l'enviament missioner cristià d’'anar de dos en dos'.
Comunitat de fe: és l'espai 'base' de les nostres accions, on reflexionem a la llum de la Paraula i la realitat contextual, des d'on som enviats i on tornem. És a partir d’aquest context que sorgeix la Pastoral de Salut, on germans i germanes són traslladats a hospitals i sanatoris de Posadas, la capital. Les comunitats de la IERP en comunió amb l'Església Catòlica ens convoquem a accions conjuntes de rebuda, assessorament, acompanyament i visita pastoral. Impulsem activitats de reflexió i prevenció de malalties en l'àrea d'alimentació saludable i cura de la Creació. Enfortim el servei amb trobades anuals de Diaconia Ecumènica, trobades amb germanes i germans que col·laboren en diverses accions de servei.
Moviment en defensa dels Rius Lliures; perquè no s'instal·lin més preses hidroelèctriques en els Rius Paranà i Uruguai. Si es construïssin les preses Garabí-Panambí desapareixerien, a causa de la inundació, prop de 30 poblats i paratges de la costa del riu Uruguai a Missions (Argentina) i Riu Gran Do Sul (Brasil). Lluitem perquè cap poder s'apropiï del bé comú: l'aigua, l'aqüífer guaraní. Els testimonis de les famílies reubicades i el punyent relat dels que han patit el trencament de preses en territoris argentí i brasiler (Moviment Atingidos per Barragens), emfatitzen que cal insistir als governs en l'ús d'energies renovables que puguin conviure de forma harmònica amb la natura. Anualment, amb motiu del dia mundial d'acció en defensa dels rius (14/03) celebrem la paraula, el cant i la germanor a la frontera Brasil-Argentina en la defensa dels rius i els ecosistemes de vida, de manera ecumènica i binacional, amb participació de les esglésies catòlica, luterana i evangèlica del Riu de la Plata.
El servei articulat ens convida a 'anar de dos en dos' com proposa Jesús als seus deixebles. És una pràctica que ens enriqueix, enforteix la identitat en la trobada, i promou l'ecumenisme de base. Al seu torn, ens interpel·la a la integritat de les lluites, en les nostres mirades i accions micro i macro. Déu ens dóni ànim per trobar-nos amb l'alteritat, anar de dos en dos, acompanyar les causes en defensa de la vida i salut integral, i així conèixer-nos al caminar. Llavors serem testimonis d'una casa comuna més justa i habitable per a tothom, perquè haurem començat en el context de les nostres vides i comunitats. Aquesta és l'esperança, l'Evangeli ens anima. Som-hi!