ELS POBLES DEL SUD DEMANEN ALTERNATIVES PER UNA NOVA ECONOMIA
Associació Social i de Seguretat entre França i els Estats africans per a una nova economia
Més de vuit-centes persones, activistes de moviments socials, ciutadanes d'Àfrica i d'Europa, es van mobilitzar a Ouélessébougou (Mali) el gener de 2017 com a alternativa a la 27a Cimera Àfrica-França.
Van declarar que davant la crisi global del sistema capitalista i la fallida de la forma de governança neoliberal, dictada per les multinacionals i els poders d'occident, que busquen reconquerir el nostre continent, les resistències s'organitzen arreu del món per construir alternatives que respectin els drets humans amb equitat, justícia social i ambiental.
Els participants de la Cimera Ciutadana Alternativa es van mostrar indignats per les polítiques de repressió, estigmatització i racisme dels Estats del Nord contra les poblacions immigrants, reflex d'un passat colonial i un present neocolonial.
Van denunciar que són víctimes dels conflictes armats i dels efectes del canvi climàtic provocats principalment per les indústries del Nord. L'acaparament de terres agrícoles i dels cursos naturals, l'agroindústria i la destrucció de l'agricultura de subsistència, accentuen l'empobriment dels camperols i la dependència alimentària. El sistema d'endeutament imposat és un instrument de dominació i saqueig que compromet el desenvolupament d'Àfrica.
Els moviments socials van exigir:
1. El cessament immediat de l'acaparament de terres, del saqueig dels recursos naturals i de la destrucció de l'entorn africà.
2. L'expropiació de terres, sense indemnització, dels grans propietaris territorials.
3. La posada en marxa de polítiques públiques socials i mediambientals fundades sobre la redistribució de les riqueses, la producció alimentària, a fi de garantir la sobirania alimentària i la justícia social i mediambiental.
4. El respecte dels drets humans fonamentals, tant el de lliure circulació i establiment de les persones, com el dret a una vida digna.
5. L'anul·lació dels acords de lliure intercanvi.
6 La continuació dels debats sobre creació d'un banc del Sud i la creació d'una moneda africana única.
7. El cessament de la criminalització i persecució dels emigrants i la lliure circulació de persones.
8. El cessament dels acords d
e readmissió, de la utilització de salconduits europeus i de l'externalització de les fronteres europees sobre el continent africà.
8. La supressió dels visats i la llibertat de circulació dels africans en tots els estats del continent.
10. L'abandonament de tots els països africans de la Cort Penal Internacional (CPI) i la creació d'una Cort Penal Africana.
11. Finalitzar el finançament de la Unió Africana (UA) amb fons europeus (Octubre 2018, Vol. XXXI, nº 2 Quaderns Fundació Sud 25)
12. La posada en funcionament d'una auditoria ciutadana del deute exterior i interior pública dels estats, per determinar les parts il·legítimes, il·legals, odioses i insostenibles i procedir a la seva abolició pura i simple i el pagament d'un deute ecològic i la creació d'un fons mundial contra el deute.
13. El cessament i anul·lació dels contractes de concessió dels nostres estats amb les multinacionals.
14. El cessament i l'anul·lació de contractes de desendeutament i de desenvolupament (C2D) que mantenen als pobles africans sota el jou colonial.
15. El cessament de la venda de títols de deutes públics en els mercats financers dels països més industrialitzats, agreujant així la situació d'endeutament dels països del Sud.
16. El cessament de l'emissió d'euro-obligacions que alguns dels nostres estats (Camerun, R.D. de Congo, etc...) estan efectuant en el mercat financer internacional.
17. La renacionalització de totes les societats d'estat que han estat privatitzades sota pressió del FMI i del Banc Mundial contra els interessos dels africans.
Nosaltres, els moviments socials del Sud, com els del Nord, ens comprometem a prosseguir aquest combat, desenvolupant una solidaritat concreta, a fi que totes les nostres lluites legítimes constitueixin els pilars del món de demà.
http://amitie-entre-les-peuples.org/Declaration-des-Mouvements-Sociaux-a-la-12eme-Edition-du-F